dinsdag 27 juni 2017

We beginnen met jouw inbreng

Elke nacht schreeuwt Johan en bonkt hij met zijn hoofd tegen de muur, steeds vaker ook overdag. Johan is 35 en verstandelijk beperkt. Als hij ook om zich heen begint te slaan, schrijft de arts een antipsychoticum voor. Hij wordt rustiger, maar ook suf en hij blijft met zijn hand tegen zijn hoofd bonken. Drie maanden later, bij een periodieke gezondheidscontrole, blijkt Johan een flinke oorontsteking te hebben. Na een antibioticakuur stopt Johan al snel met bonken. Het kost wel enkele maanden om het verslavende antipsychoticum af te bouwen.


Wat is zinnig?

De zorg voor Johan kon beter. Hij kreeg te veel of de verkeerde zorg: antipsychotica. Maar ook te weinig zorg: met meer diagnostiek was zijn oorontsteking eerder ontdekt. Daarom is het Zorginstituut het zogeheten Zinnige Zorg-traject gestart. We onderzoeken daarin of de verzekerde zorg ook goede zorg is en of die goed geleverd wordt. Op de website van het Zorginstituut wordt het uitgebreid uitgelegd. We hebben er in diverse zorggebieden al ervaring mee opgedaan. Nu starten we in de gehandicaptenzorg.
Op deze plek vertellen we wat we doen en waar we tegen aan lopen.


Het veld is aan zet

We beginnen met gesprekken, met zorgprofessionals, cliënten, wetenschappers zorginstellingen, zorgverzekeraars en collega-overheidsorganisaties. Eerst leggen we uit hoe we met het Zinnige zorg traject de zorg willen verbeteren. We kijken naar activiteiten die er al lopen en die hier op aansluiten. Vervolgens duiken we de inhoud van de gehandicaptenzorg in. Hoe verloopt de zorg in de praktijk, de diagnostiek, behandeling en begeleiding?
Samen buigen we ons over de vraag wat nodig is om nog betere zorg te leveren, aan de cliënt en met de cliënt. Het eerste resultaat is een gezamenlijke longlist van mogelijke verbeteringen in de gehandicaptenzorg.


Volg ons, denk mee en reageer!

We willen zoveel mogelijk signalen opvangen uit de hele gehandicaptenzorg, uit de praktijk. De komende weken spreken we met veel partijen uit de sector. We horen veel, maar misschien missen we ook iets.
Daarom laat ik vanaf nu op deze plek regelmatig zien met wie we praten, wat we doen, waar we staan, wat onze dilemma's en plannen zijn.


Volg mij op deze plek, abonneer je op dit blog. Reacties zijn welkom, hier onder de blog of via zzghz@zinl.nl


Ineke van der Voort - van Beusekom
Projectleider Zinnige gehandicaptenzorg


PS. Kijk ook op de webpagina van Zinnige gehandicaptenzorg voor het trajectoverzicht en de lijst met gesprekspartners.
PPS. De casus van Johan is verzonnen maar gebaseerd op signalen uit de praktijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten