woensdag 10 oktober 2018

Consultatie screeningsrapport: Vinden jullie deze voorbeelden ook belangrijk?

Het Zorginstituut ging bekijken of mensen met een beperking goede zorg krijgen. De eerste resultaten staan nu in een concept-screeningsrapport. Wij vroegen betrokken partijen om te reageren op onze keuze van onderwerpen. Reageren kan tot eind oktober. 
 
Zorginstituut Nederland houdt in de gaten dat iedereen in Nederland zorg krijgt, die goed is. Niet te veel, niet te weinig en niet onnodig duur. Dit noemen wij ‘zinnige zorg’. Dat doen we ook voor de gehandicaptenzorg. Wij ontdekten twee voorbeelden die we meer aandacht willen geven.
  1. De zorg voor probleemgedrag van mensen met een verstandelijke beperking.
  2. De zorg voor gezondheidsproblemen van mensen met een licht verstandelijke beperking.
Het Zorginstituut vraagt aan de mensen waar we mee gepraat hebben, of zij het eens zijn met onze keuze voor de twee voorbeelden. Dan gaan we de twee voorbeelden verder onderzoeken. En we gaan weer met elkaar praten. Om afspraken te maken die de zorg verbeteren.

Waarom we deze voorbeelden kiezen

Mensen met een beperking kunnen niet altijd goed zeggen wat zij voelen of denken. Daarom worden zij soms verdrietig of boos. Dat is hun manier om te zeggen ‘Ik heb hulp nodig!’ Mensen met probleemgedrag hebben daar veel pijn en last van. Ook voor hun familie en begeleiders is dit niet gemakkelijk. We kwamen erachter dat veel mensen deze problemen hebben. Daarom gaan we uitzoeken wat er nog beter zou kunnen.
 
Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben vaker last van ziektes. Ook hebben zij vaker last van onrust in hun hoofd. Zij kunnen moeilijk zeggen waar ze last van hebben. En dan weet de dokter niet altijd wat het beste is. Iedereen heeft recht op goede zorg. Daarom gaan we uitzoeken hoe we ze beter kunnen helpen.
 

Zo deden we ons onderzoek

Wij hebben veel gelezen en gepraat over de zorg voor mensen met een beperking.
We hebben allerlei informatie bij elkaar gezocht. En wij hebben gepraat met:
  • mensen met een beperking en hun familie
  • begeleiders, gedragsdeskundigen, verpleegkundigen en dokters
  • wijze mensen die in het hele land kijken hoe het gaat in de gehandicaptenzorg
  • bazen van zorginstellingen
  • medewerkers van de verzekering, die hulp en advies over de zorg geven.
We kregen veel goede dingen te horen. En voorbeelden over dat de zorg beter kan. Daarover hebben we nagedacht en gepraat. We hebben ook gekeken wat goede zorg is volgens de regels. Mensen die in de zorg werken, hebben daar afspraken over gemaakt. We hebben gekeken of zij zich aan die regels houden. Dat is niet altijd zo. Nu kunnen we zien wat beter kan.
 

Wij vragen aan u

Het concept screeningsrapport vindt u op de website van het Zorginstituut.
Bent u het eens met onze keuze voor de twee voorbeelden?
Waarom bent u er wel of niet mee eens?
 
Laat het ons voor eind oktober weten.
Reageer onder deze blog of mail naar zzghz@zinl.nl