maandag 25 juni 2018

Wat is belangrijk in de gehandicaptenzorg?


Alles is belangrijk als je er zelf mee te maken hebt. Hoe maak je keuzes voor anderen? Voor die vraag stonden we bij de selectie van onze verdiepingsonderwerpen.


Korte update

Waar waren we gebleven? Op 27 maart kozen de partijen in de gehandicaptenzorg een top 3. De 3 onderwerpen met de meeste potentie voor verbetering van de gehandicaptenzorg. Sindsdien hebben we de top 3 nog eens goed bekeken.


Afwegingen

Welke mogelijkheden voor verbetering zijn er, en hoe urgent is die verbetering? Dat blijven lastige vragen om in kaart te brengen. De keuze is grotendeels gebaseerd op de resultaten die we verwachten. Het gaat om grotere doelgroepen waarbij we de ziektelast kunnen verminderen en betere kwaliteit van leven hopen te realiseren tegen lagere kosten. Uiteindelijk kozen we voor: ‘Huisartsenzorg voor cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB)’ en ‘Moeilijk verstaanbaar gedrag bij cliënten met (E)VB’. Dat zegt niets over de invloed van een onderwerp op 1 persoon. Er zijn natuurlijk vaak grote individuele verschillen.


Mogelijke verbeteracties

Het verdiepend onderzoek dat we starten, richt zich op de mogelijke verbeteracties. Verbeteringen voor de praktijk en dus voor cliënten. Deze verbeteracties verwerken we in een verbetersignalement. Voor beide onderwerpen gaven stakeholders aan dat betere begeleiding en zorg voor deze groepen cliënten positief is voor het leven van de cliënt en voor zijn omgeving. Het gaat daarbij om betere communicatie tussen huisarts en de cliënt met LVB, maar bijvoorbeeld ook om betere samenwerking tussenhuisarts, apotheker en arts verstandelijk gehandicapten. En het gaat om beter kunnen reageren op moeilijk verstaanbaar gedrag van een cliënt.


Afgevallen, maar niet verloren

Op het laatst viel er dus 1 onderwerp af. Dat betrof de cliënten met NAH. Dus dan lijkt het alsof er voor cliënten met NAH Zinnige verbeteracties uitblijven. Niets is minder waar. Cliënten, professionals en wetenschappers hebben al veel programma’s om de zorg voor mensen met NAH te verbeteren. De signalen en de mogelijke verbeteracties die uit het verdiepingsonderzoek voortkomen, staan ook niet op zichzelf De kans is groot dat de bevindingen uit onze verdiepingsonderzoeken en de verbetersignalementen ook bredere toepassing kunnen krijgen. Dat geldt natuurlijk ook de vele andere signalen die we kregen.


Laat het ons weten

‘Zinnige Gehandicaptenzorg’ hoort graag uw verhalen uit de praktijk. Laat ons weten wat uw ervaringen zijn. Zeker praktijkvoorbeelden op het gebied van de twee gekozen onderwerpen: huisartsenzorg voor cliënten met LVB en moeilijk verstaanbaar gedrag bij cliënten met VB lezen en horen wij graag.
Het team ‘Zinnige Gehandicaptenzorg’ stelt uw reacties zeer op prijs.


Het Team 'Zinnige Gehandicaptenzorg'


Reageer onder deze blog of mail naar zzghz@zinl.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten