maandag 3 september 2018

Wat heeft prioriteit in de gehandicaptenzorg?

Tijdens onze screening van de gehandicaptenzorg, op zoek naar mogelijkheden voor verbetering, waren alle partijen het over 1 onderwerp unaniem eens. De huisartsenzorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Dat is echt het belangrijkst. Daar valt zo veel te verbeteren. Maar….


Waar is de huisarts gebleven?

Een huisarts krijgt op allerlei manieren met LVB te maken. Onderzoek wijst uit dat 64% van de huisartsen nu al knelpunten ervaart in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. En de druk neemt ook toe. Steeds meer mensen met een verstandelijke beperking wonen zelfstandig. Veel huisartsen voorzien dan ook problemen als ze meer mensen met een verstandelijke beperking in hun praktijk krijgen. Genoeg aanleiding dus voor al de verschillende signalen die we opvingen, en tal van mogelijkheden voor verbetering. Waarom onderzoeken we dan het hele zorgpad dat mensen met LVB en een gezondheidsprobleem doorlopen. Waarom geen focus op de huisarts?


Zicht op verbetering

In de verdiepingsfase onderzoeken we hoe we tot concrete verbeterplannen komen. De huisarts is onderdeel van het zorgpad dat de cliënt doorloopt en afhankelijk van ketenpartners. In ons verkennend onderzoek zagen we mogelijke verbetering voor het hele zorgtraject van mensen met een LVB en een gezondheidsprobleem. Hoe gaan zorgverleners in het ziekenhuis bijvoorbeeld om met iemand met een LVB? Daarom stellen we het traject dat de cliënt doorloopt centraal. In de verdieping kijken we naar het hele zorgpad en nemen we de contacten tussen huisarts en andere zorgverleners natuurlijk mee. We beginnen de verdieping met een brede blik.


Het Team 'Zinnige Gehandicaptenzorg'
Reageer onder deze blog of mail naar zzghz@zinl.nl





2 opmerkingen:

  1. Bij Bartiméus merken we dat er inderdaad veel hulpverleners zijn die moeite hebben met het omgaan met de specifieke problematiek die een verstandelijke beperking met zich meebrengt, in relatie tot het doel waarvoor ze bij de hulpverlener komen. Een voorbeeld hiervan is het vaststellen van visuele problematiek door huisarts, AVG-arts of oogarts. Bartiméus is erin gespecialiseerd om mensen met een verstandelijke beperkting toch te kunnen onderzoeken. Maar dat vraagt wel een specifieke benadering, aangepaste materialen, speciaal geschoolde medewerkers en veel rust en tijd. Gezien onze grote ervaring op dit gebied denken we graag mee over dit vraagstuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Jolyn,

    Goed om te horen dat Bartiméus haar kennis en ervaring wil delen om de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de specifieke problematiek die deze mensen ervaren. Wij zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen, materialen en scholing. Ontwikkelen jullie deze zelf? Of maken jullie ook gebruik van landelijk ontwikkelde materialen en scholing?

    Wat de ervaringen betreft zouden we graag willen horen wat jullie zoal meemaken. En hoe anderen daarvan kunnen leren natuurlijk.
    Kortom: we maken graag gebruik van je aanbod om mee te denken! Zou je ons een berichtje met je contactgegevens willen sturen?

    Met vriendelijke groet,

    Rashmi Jadoenandansing
    Angelie van der Aalst
    zzghz@zinl.nl

    BeantwoordenVerwijderen